* روتاری :
این کمپرسور از یک روتور و تیغه های به کار رفته در آن برای متراکم نمودن گاز استفاده می کند.
استاتور A ثابت بوده و روتور B در موقعیت نشان داده شده، در جهت ساعتگرد چرخش می کند.
در اثر چرخش روتور سبزرنگ B، تیغه های C در داخل فضای خالی روتور (که این فضای خالی تعبیه شده برای هر تیغه با رنگ زرد نشان داده شده) عقب و جلو می روند.
در اثر این عمل، هوا از لوله شماره 1 مکش شده و به سمت لوله 2 هدایت و کمپرس می شود.
ظرفیت از 0.5 تن تبرید الی 3 تن تبرید می باشد .
برندهای مطرح : جی ام سی سی – ال جی – پاناسونیک – سامسونگ
* اسکرو :
در کمپرسور اسکرو برای فشرده سازی هوا، به جای استفاده از دو جفت پروانه، از دو جفت شفت با شکل مارپیچ استفاده می شود.
شکل و شیب مارپیچ شفت ها به گونه ای طراحی و ساخته شده که کاملا با یکدیگر فیت بوده و در نتیجه هوا به خوبی محبوس شده و فشرده شود.
همانطور که مشاهده می کنید دو شفت چرخان، کاملا با یکدیگر فیت می باشند.
با این چرخش، هوا از بالای کمپرسور مکش شده و در پایین کمپرسور، بر اثر کاهش حجم فشرده می شود
ظرفیت از 50 تن الی 150 تن می باشد .
برندهای مطرح : بیتزر – کوپلند – رفکامپ – بوک – کریر – هنبل
* پیستونی :
یک کمپرسور پیستونی همزمان با رفت و برگشت، عمل مکش و دهش را نیز انجام میدهد. حرکت پیستون از طریق حرکت دوار موتور و به کمک یک میل لنگ انجام میگیرد.
هر سیکل شامل سه عملیات میشود: مکش ـ تراکم ـ تخلیه. حرکت گاز در سیکل کمپرسور منقطع است که این امر منجر به لرزش در کمپرسور میشود. حجم مبرد جابجا شده تابع حجم سیلندر و تعداد سیلندر و سرعت دوران موتور است. و عواملی همچون میزان نسبت تراکم و میزان مقاومت شیر تخلیه و نشتی بین سیلندر و پیستون هم بر این مقدار تاثیر کمی دارند.
بسته به موقعیت مبرد در اطراف پیستون، کمپرسورها به تک مرحلهای و دو مرحله ای تقسیم بندی میشوند. به این معنی که اگر مبرد فقط در یک طرف پیستون فشرده شود به کمپرسور تک مرحله ای گفته میشود و در صورتی که پیستون پس از تراکم در سمت اول به سمت دوم پیستون فرستاده شود و دوباره در آنجا متراکم شود، به ان کمپرسور دو مرحلهای گفته میشود.
ظرفیت از 5 تن الی 50 تن می باشد .
برندهای مطرح : بیتزر – کوپلند – رفکامپ – بوک – کریر – هنبل
کمپرسورهای یک سیستم تبرید در واقع قلب آن سیستم می¬باشند. کمپرسور در سیکل تبرید تراکمی با فشرده سازی(متراکم کردن) مبرد، فشار آن را بالا میبرد و با بالا رفتن فشار دما نیز افزایش مییابد، کمپرسورها براساس نوع عملکرد به دو دسته جابجایی مثبت و دینامیکی تقسیم میشوند. کمپرسورهای جابجایی مثبت با کم کردن حجم، فرآیند افزایش فشار را انجام میدهند و کمپرسورهای دینامیکی این افزایش فشار را با افزایش سرعت گاز در پوسته کمپرسور و تبدیل سرعت به فشار ایجاد میکنند
با توجه به دامنه عملکرد و کاربری دستگاههای ساخته شده در شرکت پامکو ، کمپرسورهای مورد استفاده از نوع روتاری و اسکرال میباشد که در ادامه به توضیح آن خواهیم پرداخت.
این نوع کمپرسور بواسطه ساختار و نحوه عملکرد امکانات ویژهایی را برای دستگاههای مورد استفاده فراهم کرده است از جمله آن زیر بار رفتن تدریجی تجهیز تهویه مطبوع با توجه به میزان برودت است. این موضوع باعث حداقل رسیدن مصرف برق و کاهش استهلاک سیستم میگردد.
از محاسن این کمپرسورها می توان به کم حجم و کم سرو صدا بودن، قابلیت مدولار شدن راحت، طول عمر بالا و ضریب عملکرد بالای آنها اشاره کرد.این نوع کمپرسور گرانتر از کمپرسور روتاری میباشند و برای عملکرد در مینی چیلرها، داکت اسپلیتها بهترین انتخاب بوده و ببا شرایط اقلیمی مشهد بسیار متناسب میباشند.
یکی از موارد و مشکلات مشاهده شده در انتخاب تجهیزات مخصوصا در سیستمهای داکت اسپلیت و اسپلیت نحوه انتخاب کمپرسور دستگاه میباشد. بطور کلی در انتخاب و نصب تجهیزات بایستی طول فواصل افقی و عمودی را لحاظ کرد. فاصله عمودی مناسب برای نصب دستگاهها با کمپرسورهای روتاری معمولا تا 6 متر و فاصله افقی تا 10 متر توصیه میگردد. در صورت افزایش این فاصله و شرایط نصب پیشنهاد میگردد که از کمپرسور اسکرال استفاده گردد. زیرا در کمپرسورهای روتاری با افزایش ارتفاع و فاصله عموری راندمان بشدت کاهش پیدا خواهد کرد.
یکی از مشکلات سیستم های تراکمی وجود روغن همراه گاز فریون می باشودکه باید در سیکل چرخشی گاز آن را کنترل کرد. چنانچه در این نوع سیسوتمها کندانسور در ارتفاع بویش از حود اسوتاندارد قورار گیورد روغون موجوود درسیکل، در خاموشی دستگاه به سمت هواساز رفته و در اواپراتور هواساز جموعمی گردد و بابث بسته شدن مسیر گاز می گردد )روغن در اواپراتوور یخ میزندبرای حل این مشکل از تله روغن در سیستم هوای تبرید و تهویه مطبوع استفاده می شود. معمولاً در هر 6 متر ارتفاع از یک تله روغن در لوله برگشت گاز استفاده می گردد .
نوع دیگر در بررسی کمپرسورهای مورد استفاده، کمپرسورهای نوع T1 و T3 می باشد. بطور کلی کمپرسورهای نوع T1 کمپرسور مربوطه شرایط کار در محیط معتدل را دارا می باشد یا به عبارت دیگر تجهیز مربوطه توانایی کار در شرایط اب و هوایی نهایتا تا 43 درجه سانتیگراد را دارا می باشد. منظور از اصطلاح T3 در رابطه با کمپرسور این می باشد که تجهیز با کمپرسور T3 شرایط کار در محیط گرمسیری را دارا می باشد و فردی که در محیطی زندگی می کند که گرمای آن به بالای 43 درجه سانتیگراد می رسد باید کمپرسور نوع T3 را خریداری کند.
موارد مصرف کمپرسورهای T1 مناطق معتدل خزری، فلات غربی، شمال غربی و مناطقی که هوای نسبتا معتدلی دارند
موارد مصرف کمپرسورهای T3 مناطق فلات مرکزی که دمای هوا بسیار گرم و خشک و در جنوب هوا گرم همراه با شرجی می باشد
تفاوت کمپرسورهای T1 و T3 در این هست که کمپرسورهای T1 نسبت به T3 از قدرت کمتری نسبت به تحمل دمای محیط برخوردارند
کمپرسور T1 تا 47 درجه و T3 تا 57 درجه سانتیگراد دمای محیط را تحمل می کنند